Turgleder i koronaens tid

Første stopp på rundturen er Svingbakken
Første stopp på rundturen er Svingbakken Foto: Milli Lilleeng

Dystre framtidsutsikter preger nyhetsbildet og dagene våre er ikke til å kjenne igjen.  Likevel er vi heldige her i Norge.  Vi har mat på bordet og vi har gode hus å ty inn i når vi ikke kan ferdes ute blant folk slik vi er vant med.  Vi som bor i Nittedal er spesielt heldige fordi vi har skog og mark rundt oss på alle kanter.  Uansett hvor vi bor er det ikke langt til nærmeste sti inn i skogen.  Fortvil ikke om du ikke får brukt hytta på fjellet akkurat nå, bli heller inspirert til å utforske nye turområder rett utenfor stuedøra. 

Dette er en fin rundtur
Dette er en fin rundtur Foto: Milli Lilleeng

Å bevege kroppen ute i naturen er noe av det beste vi kan gjøre for fysisk og psykisk helse.  Nå går vi mot lysere tider, og turer i vårskogen holder humøret og motet oppe.  Det trenger vi nå for å takle en verden i omveltning. Et smil og et hei til dem du møter er fint å huske på. Godt humør er også smittsomt!

Tiden er inne for nye turmål

Snøen smelter og stiene blir snart frie for snø og is.  Fyll tursekken med mat og drikke og noen godbiter på lur hvis du tar barna med.   Ekstra sokker er også en god ide. Varme klær kan være godt å ha i sekken hvis sola blir borte bak skyene.  Planen kan være en enkel ekspedisjon i nærområdet.  Kanskje utforske stien du har lurt på, den uten skilter og som ikke står på kartet?  Eller finn fram turpassheftet fra turlaget som ble levert i postkassa i fjor. Heftet er garantert et fint lokkemiddel for å få barna med på tur, særlig hvis de selv får velge turmål.

Smale stier og ville fossestryk

Her kommer et forslag til en rundtur på vel 7 km i Midtbygda.  Den kan være et spennende alternativ til turveien til Ørfiske hvor «alle» går.  Turen byr på vill natur, koselige, små hytter pluss en gammel husmannsplass kjent fra folkeeventyrene.  Beregn ca. 3 timer med gode pauser og rolig gange, men bruk gjerne lenger tid.    

Start fra P-plassen i Sørliveien.  Fortsett veien forbi Skistua og bommen og videre opp til broa over jernbanen.  Herfra følges Ivars rundløype til Svingbakken, en gammel hyttegrend.  Eieren av Svingbakken har laget benker ved stien hvor det passer å ta den første rasten.  

Etter pausen følges stien langs gjerdet til Svingbakken.  Ved stikrysset med skilter tas av til venstre opp til Laskerud gård.  Det var her Mattias Skytter vokste opp for over 200 år siden og hvor han så nissen på låvebrua.  Mattias ble også kjent som en dyktig bjørneskytter.  Du kan lese mer om både Svingbakken og Laskerud i Markaleksikonet. Gårdsveien følges et stykke videre til et tydelig tråkk tar av til høyre.  Følg stien opp ei bratt li og videre til du kommer fram til Ørfiske. Oppe på demningen er det fin utsikt over Nittedals største innsjø og en pause på en av rasteplassene kan være fint i deilig vårvær.  

Et sus av villmarka på nedturen

Fra Ørfiske følges turveien ned den første bakken og litt videre.  Ta så av til høyre hvor det står noen skråpinner og følg et tråkk over en liten sildrebekk.  Stien går gjennom et skogholt før den kommer ut i åpent landskap med utsikt sørover.  Bruset fra fossestryket forteller at en er på rett vei, og snart kan en skimte vannmassene på vei nedover. Ta gjerne noen avstikkere fra stien for å se fossen fra oversiden, men vær forsiktig og hold godt i små barn.  Snart blir stien til et traktorspor med flere våte partier.  Det er lurt å ha vanntett fottøy på denne turen. Lenger nede, der hvor traktorsporet dreier litt til venstre, fortsetter en sti litt til høyre.  Det er satt skråpinner opp mot noen trær for å vise vei nedover lia til et fint utsiktspunkt rett nedenfor fossen. Turlaget har satt opp turpasspost 11 akkurat her.   Nå i snøsmeltingen er Brattfoss på sitt mest dramatiske. Den er en attraksjon ikke langt hjemmefra og som det er fint å bli kjent med.

Flere muligheter for veien hjem

Når fossen er beundret har en flere valg.  Enten fortsette stien nedover og følge Ørfiskebekken ned til Kutunnelen under jernbanen.  Store trær har falt over stien som er lite fremkommelig akkurat nå, og ved stor vannføring er det vanskelig å passere gjennom tunnelen.  Da må en benytte broa over bekken og komme opp igjen i rundløypa nær jernbanebroa.  

På ruta som vises på kartet, følges stien og traktorveien opp igjen et lite stykke, før en svinger til høyre inn på en kjerrevei. Etter få minutter er en tilbake på turveien fra Ørfiske ned til Lurslia.  Den nye undergangen, Luringen, sørger for trygg transport under jernbanen og snart er en tilbake til P-plassen i Sørliveien.

Friluftsliv kan også nytes i husveggen

Ikke alle har mulighet til å dra ut på tur i skogen.  Fint kan en også ha det i husveggen hjemme.  Ta gjerne med matpakke og termos ut på terrassen eller balkongen.  Frisk luft og vårsola som varmer gjør godt her også!

Laskerud
Laskerud Foto: Milli Lilleeng

Skrevet av Kari Tveøy 25. mars 2020