Lillomarka har mye å by på

Gamle  Bergensvei er fin å gå tur på, også hvis du triller barnevogn eller du sykler
Gamle Bergensvei er fin å gå tur på, også hvis du triller barnevogn eller du sykler Foto: Kari Tveøy

Lillomarka har et vell av turmuligheter, lange og korte.  Denne gang satser vi på en barnevennlig versjon over grensen til Oslo.

Vi parkerer ved Skytta barnehage innerst i Skyttamyrveien.  Derfra går vi rett ut på Gamle Bergensvei som også er lysløype vinterstid.  En fin og bred vei som også er egnet til å trille barnevogn på.

Etter å ha kommet opp de første bakkene får vi fin utsikt over til Skytta industriområde mot øst. Vi fortsetter mot Romstjern, og før vi kommer dit, tar det av en blåsti opp til Røverkollen. Det er bare én kilometer å gå, så det kan jo være et spennende mål for barna. I Markaleksikonet kan vi lese at telekommunikasjonstårnet på toppen er en reserve for Tryvannstårnet og at det i gamle dager gikk en ridevei fra Rommen gård i Akersdalen og over Røverkollen inn i Nittedal.  Grensen mellom Nittedal og Oslo går over toppen, mens teletårnet står på oslosiden.

Barna kan også få høre historier om at det i gamle dager var røvere i området, samtidig som vi voksne kan forsikre dem om at det ikke lenger er noen fare for å bli frarøvet verdigjenstander nå.

Med eller uten avstikker til Røverkollen, vi fortsetter til Romstjern, der det er en fin rasteplass med godkjent bålplass, anlagt av Turkameratene Nittedal Turlag.  Et stykke etter Romstjern krysser vi oslogrensen og nærmer oss raskt Steinbruvann.  Her kan vi velge om vi vil gå rundt vannet eller om vi bare vil holde oss på vestsiden og eventuelt gå ned til Badedammen.

Det er ikke akkurat badesesong ennå, men når vi kommer så langt, er både Steinbruvannet og Badedammen kjempefine steder for å ta en dukkert. Badedammen er den mest barnevennlige, mens det langs den vestre bredden av Steinbruvann er anlagt flere badebrygger.

Turen fra Skytta, rundt Steinbruvannet og nedom Badedammen er nærmere 7 km.  Er det ønske om en lengre tur, finnes det mange fine vann i området dit det går stier, som Lusevasan, Bleiktjern, Lomtjern og Aurevann.  Det er bare å ta for seg kartet.

Ved Romstjern er det godkjent bålplass med tilhørende vedlager
Ved Romstjern er det godkjent bålplass med tilhørende vedlager Foto: Kari Tveøy
Badedammen ved Grorud er spesielt godt egnet for de yngste når badesesongen er her
Badedammen ved Grorud er spesielt godt egnet for de yngste når badesesongen er her Foto: Kari Tveøy
En avstikker opp til Røverkollen kan være spennende
En avstikker opp til Røverkollen kan være spennende Foto: Kari Tveøy

Skrevet av Kari Tveøy 13. april 2020