Trenger du tips til søndagstur?

På Flabben kan du ta en rast ved bord og benker som Askveien vel har satt opp
På Flabben kan du ta en rast ved bord og benker som Askveien vel har satt opp

Hvis du lurer på hvor du skal legge søndagsturen denne uka, kan tjernet Flabben på Romeriksåsene  være et fint alternativ.

Flabben er et tjern på Romeriksåsene øst for Asklia. Å gå dit er en grei tur som med normal gange vil ta omkring tre timer tur/retur.
Fra Askkroken går det blåsti oppover i åsen. Der er det mulig for et par biler å parkere, men det går også bra å parkere bak Glømmi Sport og så gå derfra.


Navnet Flabben er trolig en forkortelse for Flatbytjern. Flatby er en gård i Gjerdrum, og grensen mellom Nittedal og Gjerdrum går nord-sør gjennom vannet.


Følg blåmerket sti fra Askkroken mot Busterudvangen. og kort etter passering av bekkefaret fra Haugsputten til Langmyra, ta av fra blåmerket sti og følg umerket sti nordover opp kollen. På toppen sørvest for tjernet finner vi tufter/røyser av Østbykoia. Her holdt motstandsmannen Jens Christian Bech fra Søndre Rus til i ungdomsårene før 2. verdenskrig. Under krigen ble hytta flyttet lenger nord og kalles nå Flabbenkoia. Mellom røysa av Østbykoia og Flabbenkoia, rett ved østsiden av stien, ligger tuftene etter den lille plassen Mariholen. Ryktene sier at Mari Torbjørnsdatter Holen som bodde her midt på 1800-tallet, skal ha mistet en sønn som druknet i Flabben.


Rett nord for Flabbenkoia går en sti ned til vannet, og her er det en flott rasteplass med benk og bord, satt opp av Askveien vel. Fine muligheter for bading og fisking når været tilsier det.
Hjemturen kan gå samme vei eller langs sti til nordvestenden av ben og deretter på skogsbilvei tilbake til Askkroken.

GOD TUR!

I 2016 var Flabben ett av turpassmålene våre, derfor 8-tallet i kartet
I 2016 var Flabben ett av turpassmålene våre, derfor 8-tallet i kartet

Skrevet av Kari Tveøy 25. april 2020