Vi går Varingskollen rundt

Sesongens siste ordinære søndagstur går 11. oktober
Sesongens siste ordinære søndagstur går 11. oktober Foto: Kari Tveøy

Vi avslutter den ordinære søndagstursesongen med å gå Varingskollen rundt. Men om to uker har vi en ekstra søndagstur som kan være verdt å få med seg.

Når togene fra Nittedal og Hakadal har ankommet Varingskollen togholdeplass kl. 10.15, starter vi vandringen, forhåpentligvis med sola i ansiktet.  Det er varslet flatehogst i nærområdet, så vi må ta litt forbehold om rutevalg i starten.

Uansett kommer vi oss etter en snau km fram til Sørslepen, denne eldgamle, fint opparbeidede ferdselsveien mellom Ørfiske og Døli, der eier av Ørfiske etter sigende fortsatt har veirett. Bak Varingskollen går vi gjennom gammel og åpen storskog før vi kommer opp på Heitåsen med vidunderlig utsikt sørover. Her går turen nordover mellom Fullbekkmåsan (nevnt i en grenseoppgang i 1696) og Krølltoppmyra. Navnet kommer kanskje av at myra krøller seg rundt en topp. 

Herfra bærer det utover og snart er vi inne på den aller eldste ferdselsveien fra Hakadal til Maridalen og Oslo, vist første gang på kart i 1818 og amtskart fra 1825.

Videre går vi i kanten av de urørte Løstadmyrene og følger Seterveien ned til Nedre Tverrsti som vi følger tilbake til Varingskollen holdeplass.

Turen er ca 10 km, og vi regner med å bruke fem timer.

Skrevet av Kari Tveøy 9. oktober 2020