Perfekt for barnefamilier - ja, for alle

Til våren kan Turkameratene Nittedal Turlag og Staven 4H ønske velkommen til et rehabilitert Jensrud i Lillomarka. På årets siste dugnad var Milli Lilleeng, Anne Engan (foran) og gjestene Carla Nielsen og Karen Tellefsen
Til våren kan Turkameratene Nittedal Turlag og Staven 4H ønske velkommen til et rehabilitert Jensrud i Lillomarka. På årets siste dugnad var Milli Lilleeng, Anne Engan (foran) og gjestene Carla Nielsen og Karen Tellefsen Foto: Kari Tveøy

Jensrud, den gamle husmannsplassen i Lillomarka, har fått nytt liv både ute og inne de siste månedene.  Nå ligger alt til rette for at stedet blir et turmål til glede for mange, og særlig for barnefamilier.

Med den nye veiforbindelsen Maristubben, fra Waage Dam til Jensrudveien, er husmannsplassen lett tilgjengelig for turgåere fra Midtbygda, bare 1,7 kilometer fra boligområdet i Kruttverket.  Lenger sør er det bare en snau kilometer å gå fra Sagtomta. Med andre ord, spesielt passende for korte ben.

Mange har naturligvis vært på Jensrud før, men da bare utendørs. Nå når Staven 4H og Turkameratene Nittedal Turlag har inngått en samarbeids- og bruksrettavtale med eieren, Nittedal kommune, er planen at også husene skal tas i bruk.

Bredt samarbeid

–Men det har vært nødvendig med en skikkelig dugnadsinnsats her, for disse husene har stått tomme i mange år, sier Milli Lilleeng.  Hun og hennes kollegaer i turlaget, Erik Andrew og Ina Jerijærvi, sammen med Hege Haugen Alme, Cathrine Malsten Røsegg og Morten Moen i Staven 4H, utgjør utvalget som har forhandlet fram avtalen med kommunen.

–Jeg vil med en gang si at eiendomsenheten i kommunen har vært utrolig positiv og grei å samarbeide med. Som for eksempel når det skulle hugges trær her for å gjøre området lysere, ble vi tatt med på råd om hvilke trær som burde fjernes. Videre har ansatte i eiendomsenheten rehabilitert den gamle låven og satt opp ny utedo. Ute har Staven 4H satt opp en ny flaggstang med en egen Jensrud-vimpel og et lite bibliotek hvor turgåere kan forsyne seg med bøker.  Dugnadsgjengen i turlaget har etablert bålplass med fine sittebenker.

Gjenbruk er tingen

Milli Lilleeng og varamedlem i turlagsstyret, Anne Engan, har brukt mange frivillige timer i den 25 kvadratmeter store kurvmakerstua denne høsten.  Første trinn var å bli kvitt all muselort og å vaske ned alt innvendig i hytta. Mugglukt måtte også bort, og igjen var kommunens folk der og monterte lufteventiler i kurvmakerstua, noe som har hjulpet godt.

Eiendommen Jensrud har verken strøm eller innlagt vann, så de to driftige damene forsto fort at her måtte de satse på gassbluss.

–-Vi måtte jo kunne varme vann for å vaske, og vel er det en vedkomfyr her, men det ville ta for lang tid å varme vannet på den, sier Anne Engan.

Gjenbruk er fint, så et brukt propan kokeapparat med tre bluss ble kjøpt inn, og i bruktbutikken på Gnisten har Anne og Milli funnet gjenstander som kommer til nytte i kurvmakerstua.

–Tanken er at Staven 4H i hovedsak skal disponere hovedhuset og vi disponere kurvmakerstua, men vi er fleksible og samarbeider veldig godt, så ved behov kan vi bruke begge husene.  Representantene fra Staven 4H har for øvrig gjort en stor innsats med begge hyttene. Det er de som har malt og byttet panel der det trengtes, forteller Milli.

Ønsker seg dørhåndtak

Nå blir det ikke flere dugnadsøkter på Jensrud i år. Neste år skal taket innvendig i kurvmakerstua males, men da trengs det mer dagslys enn det sparsomme vinterlyset, påpeker Anne.

–Og så skulle vi så gjerne hatt et nytt dørhåndtak, et skikkelig trehåndtak. Så hvis noen kan tenke seg å lage et slikt, hadde vi blitt veldig glad, sier de to damene.

–Vi har et ørlite håp om at det skal la seg gjøre å åpne tursesongen 2021 her på Jensrud, slik vi har gjort tidligere. Men vi er samtidig realistiske og frykter vel at koronaen vil sette en stopper for å samle flere hundre turgjengere ute på tunet her i april, sier Milli.

Til glede for mange

Korona eller ikke, kurvmakerstua kan i alle fall brukes som en dagsturhytte i sommersesongen, kanskje med salg av pannekaker også i noen helger.

–Og Barnas Turlag kan få mye glede av stedet. Her egner det seg godt med hengekøyer i trærne, smiler Milli og Anne.Mange timers dugnadsjobb har gitt store og synlige resultater i den gamle kurvmakerstua på Jensrud.  Men nå er Milli Lilleeng ferdig med dugnadene der for i år.
Mange timers dugnadsjobb har gitt store og synlige resultater i den gamle kurvmakerstua på Jensrud. Men nå er Milli Lilleeng ferdig med dugnadene der for i år. Foto: Kari Tveøy
Tirsdagsdugnaden i turlaget har sørget for å etablere en godkjent bålplass. Til våren lover de også en vedbod.
Tirsdagsdugnaden i turlaget har sørget for å etablere en godkjent bålplass. Til våren lover de også en vedbod. Foto: Kari Tveøy

Skrevet av Kari Tveøy 9. desember 2020