Vi foreslår en fin tur i Midtbygda

I disse dager er det bedre å gå på sti enn på glatte skogsbilveier
I disse dager er det bedre å gå på sti enn på glatte skogsbilveier

På vinterstier i Brente-området er turleder Milli Lilleengs forslag denne uka.  Der er det også to fine rasteplasser.

Vi må fortsatt vente med fellesturer, men vi oppfordrer alle til å komme seg ut i skogen på egenhånd. Kroppen trenger å røre seg også under pandemien. Naturopplevelser er godt for oss psykisk, og frisk luft får vi med på kjøpet, minner turleder Milli oss på.

Hun har et tips til en fin liten tur på 6,5 km med utgangspunkt fra Nittedal stasjon. Skogholtet som ofte blir kalt Brente ligger nord for boligfeltet på Tumyrhaugen, og er et populært nærturområde. Det er et fint stykke av Marka som vi får håpe vil forbli urørt for folk som bor her og for andre som kommer hit på tur. Har du appen TOPO GPS, kan du finne turen ved søke på delte ruter: Brente Rundtur.

Turen går litt på vei før du kommer inn i Marka. Kommer du med bil, kan du kjøre inn Tumyrveien og parkere på den lille p-plassen i enden av veien. Da blir turen litt kortere.

Fra Nittedal stasjon tar du til venstre forbi Bunnpris og går Tumyrveien innover. Du kan ta til venstre igjen inn Liaveien for å korte litt ned på den kjedelige asfaltveien. Et stykke inne i Liaveien kommer du til et skilt hvor det står Vestli. Her tar du til høyre, et lite smett opp en bratt bakke som fører deg opp igjen til Tumyrveien. Vel oppe av bakken kan du se et optimistisk lite kunstverk, fint dekorert på en tavle. Følg Tumyrveien videre til du kommer til snuplassen innerst i veien. Her går blåmerka sti til Varingskollen og Åneby oppover i lia. Stien er godt tråkket opp av mange hundeeiere og følger den rette traseen oppover forbi høydebassenget.

TURENS FØRSTE RAST - VÅRJEVNDØGNKOLLEN

Som du ser på kartet, anbefaler vi at du et stykke oppe i traseen tar en avstikker til venstre og følger en smal, men godt opptråkket sti opp til rasteplassen som vi i turlaget kaller for Vårjevndøgnkollen. Dugnadsgjengen i TNT laget høsten 2016 fine utemøbler på denne naturperlen med furutrær og utsikt mot Varingskollen. Fram til 15. april er det lov å brenne bål i skogen, kanskje kan du ta med deg noen vedpinner og fyre opp et lite bål her mens du tar en rast. Plassen brukes flittig til bursdagsfeiringer og familieutflukter. Du kan følge en sti fra bålplassen opp igjen til hovedtraseen.

VIDERE TIL NESTE RASTEPLASS – LITT VEST FOR STRØMSKOLLEN

Følg blåmerka sti videre et stykke forbi Linfåningshøgda, ned en bakke og videre til der stien deler seg. Her fortsetter blåmerka sti rett fram, mens du tar av til høyre. Denne stien er ikke merket, men det er den som er mest brukt og best tråkket opp. Følg stien videre helt til den svinger nedover i mørk granskog. Her tar du stien til høyre som også er godt tråkket opp. Stien går nordover og oppover i retning av Strømskollen. Et stykke oppe i lia er det tråkket spor i snøen til venstre til enda en fin rasteplass. Under snøen er det svaberg som kan være fine sitteplasser. Her er det også god utsikt. Oppe på toppen av Strømskollen er det mange høye trær og ingen utsikt.

Etter rasten fortsett på stien i retning Strømskollen. Et lite stykke før toppen av kollen, fortsetter stien vår bratt nedover til høyre. Nå følger du den opptråkkete stien nedover og sørover mot bebyggelsen på Tumyrhaugen. Det går flere stier av fra stien vår, og tar du «feil» sti er det ikke farlig for alle stier fører fram til en av småveiene på Tumyrhaugen. På prøveturen som du ser på kartet har vi valgt å gå sørover og så ta til høyre – mot vest for å komme tilbake til traseen ved høydebassenget. Nå er du snart ved p-plassen. Skal du tilbake til Nittedal stasjon kan du går Tumyrveien eller ta Høgdaveien for å få en forandring.

Husk å ta med deg sitteunderlag, solkrem og mat og drikke til de fine rasteplassene. Det kan være vått i snøsmeltingen og noen steder litt glatt. Piggstøvler eller gode brodder og fottøy som tåler vann er en fordel.

Turlaget har vært på Vårjevndøgnkollen flere ganger. Etter at dette bildet ble tatt, er det også laget fine sitteplasser her,
Turlaget har vært på Vårjevndøgnkollen flere ganger. Etter at dette bildet ble tatt, er det også laget fine sitteplasser her, Foto: Kari Tveøy
Koselig rasteplass
Koselig rasteplass Foto: Milli Lilleeng
Vi må jo bli glad av en slik hilsen
Vi må jo bli glad av en slik hilsen Foto: Milli Lilleeng

Skrevet av Kari Tveøy 2. mars 2021